REPORTAJ | „Spuneți NU meciurilor fără suporteri!”. Stadionul din pădure. Casa ultrașilor din Frankfurt e identică cu Arena Națională, dar mai însuflețită datorită fanilor

REPORTAJ |
  • Publicat:
  • Actualizat:

Probabil ați mai auzit de „Commerzbank Arena”, sau stadionul din Frankfurt care seamănă cu Național Arena. Fratele mai bătrân al fostei doamne „Lia Manoliu” poate fi găsit la adresa Mörfelder Landstraße 362. Gazda echipei Eintracht Frankfurt se află într-un soi de pădure, la marginea orașului, la trei stații de tren distanță de zgârie-norii ridicați cu dolari americani după Al Doilea Război Mondial. Echipa ProSport, a realizat un tur al arenei după chipul și asemărea căreia a fost înfăptuit stadionul fanion al României.

Drumul spre stadion e ideal pentru fanii înfocați. Semnele care indică „Commerzbank Arena” te ghidează prin pădurea care înconjoară arena, însă există și o stație de tren denumită chiar „Stadion”, situată la câteva sute de metri de complex. Pe sub calea ferată există un pasaj de acces pentru fanii care aleg să vină pe jos și nu cu transportul în comun. Pereții pasajului respectiv au servit pe post de pânză pentru tuburile de graffiti ale artiștilor din peluză. Eintracht dispune de unul dintre cele mai numeroase fan cluburi din Germania.

Numai gruparea „Ultras Frankfurt” numără în jur de 600 de membri. La nivel mondial există aproximativ 750 de filiale oficiale ale fan clubului, care la un loc adună în total cam 50.000 de membri. Practic, „Commerzbank Arena” ar putea fi plin la fiecare meci, numai de pe urma suporterilor care au devenit membri ai fan clubului! Pentru a fonda o filială a fan clubului ai nevoie de minimum cinci membri, după care trebuie să trimiți un mail pe adresa info(at)eintrachtfrankfurt.de>.

Drumul spre stadion…


„Ultras Frankfurt”, primul mesaj care apare în pasajul suporterilor. Foto: Octavian Vasilescu


Un mesaj destul de explicit al suporterilor pentru clubur lor: „Eintracht, You’ll Never Walk Alone”. În părți mai putem găsi scris „Für Immer”, care în traducere înseamnă „pentru totdeauna”. Foto: Octavian Vasilescu


Un desen ce întruchipează echipa Eintracht-ului din sezonul 1958-1959, singura stagiune din istorie în care „Vulturii” au cucerit titlul. În 1963 a fost introdus formatul Bundesliga, până atunci campionatul se numea Deutscher Meister. Foto: Octavian Vasilescu


Cam așa arată intrarea în pasajul suporterilor, văzută dinspre stadion. „Pentru totdeauna devotat” este mesajul pe care-l transmit suporterii lui Eintracht. Foto: Octavian Vasilescu

Dincolo de pasaj și câteva trepte, apar celebrii turnicheți. În spatele gardului se află „Commerzbank Arena”. Până la renovarea din 2002 pentru Campionatul Mondial găzduit de Germania în 2006, numele arenei era „Waldstadion” „Stadionul din Pădure”. Firma Max Bögl&Astaldi s-a ocupat atât de arena din apropierea Main-ului, cât și de cea din preajma Dâmboviței. Pe lângă diferența de preț, diferența de finisaje, calitatea plasticului de la scaune, lucruri de care s-a tot vorbit, cea mai mare diferență dintre cele două stadione ar fi „culorile”. În timp ce complexul din pădure reprezintă cu mândrie culorile orașului, Arena Națională a devenit un adăpost al echipelor care au rămas pe drumuri, sau care pur și simplu s-au săturat de stadioanele cu pistă.


Aproape am ajuns! Foto: Octavian Vasilescu


Stickerele suporterilor, lipite pe un panou situat lângă una dintre porțile de acces către peluza Nord. Sursă foto: Octavian Vasilescu

 
Ca orice arenă din Germania care se respectă, „Stadionul din Pădure” elimină scaunele din zona galeriei în timpul meciurilor interne, inclusiv în sectorul rezervat pentru fanii echipei adverse. Foto: Octavian Vasilescu


Fiind un stadion ce poate găzdui și alte sporturi sau concerte, constructorii au preferat un design neutru în rândul scaunelor, pentru ca Eintracht să nu pună un monopol pe arenă. Chiar și așa, fanii au decorat împrejurimile cu au știut mai bine. Foto: Octavian Vasilescu


Inelul I al Peluzei Nord este dedicat exclusiv celor mai pătimași suporteri. Nu vă imaginați că restul oamenilor prezenți pe stadion nu respiră pentru Eintracht. Foto: Octavian Vasilescu


În clipul de mai jos puteți vedea cum, efectiv, tribunele se mișcau datorită suporterilor care săreau și cântau în sincron.


Federația, pusă la respect de ultrași

Suporterii lui Eintracht sunt uniți ca o familie iar stadionul e casa lor. În octombrie 2016, Federația Germană de Fotbal (DFB) a decis să închidă sectorul 40 al peluzei Nord pentru două meciuri. Sancțiunea a venit ca urmare a unor incidente provocate de fanii „Vulturilor” cu două luni în urmă, la un meci de Cupă împotriva celor de la Magdeburg. Decizia de închide sectorul 40 a venit chiar înaintea meciului de acasă cu Bayern München. Problema era că suporterii achiziționaseră deja toate biletele, iar 2000 dintre aceștia nu mai aveau cum să-și ocupe locurile. „Este ilogic să pedepsești 2000 de oameni pentru acțiunile câtorva indivizi. Spuneți NU meciurilor fără suporteri”, a fost mesajul ultrașilor din Frankfurt după decizia federației.

În ziua partidei, Federația Germană de Fotbal a avut de digerat o mulțime de gesturi umilitoare ale suporterilor lui Eintracht. În jurul arenei, suporterii au aruncat cu bancnote false în politiști, pe care au scris „Corupție” și au adăugat stema forului. Ultrașii au legat de stadion câteva manechine îmbrăcate la costum, de care au atașat plăcuțe cu numele membrilor federației. Lângă stadion a fost pus la proțap un porc care avea bani în gură și pe care era inscripționat prescurtarea DFB. Suporterii lui Bayern, în semn de solidaritate, nu au cântat până în minutul 65 al meciului de la Frankfurt.


Porcul dedicat Federației Germane de Fotbal. Foto: Ultras-tifo.net 


La câțiva metri de stadion se află terenurile de antrenament. Nimic extravagant. Juniorii au terenurile lor, pe partea stângă, iar seniorii pe ale lor, vis-a-vis. Câte două de fiecare parte. Chiar dacă am ajuns la stadion pe la 9 dimineața, îngrijitorii deja nivelau terenurile și tuneau iarba, pe o ploaie măruntă. Atât pe stadion, cât și pe terenurile de antrenament ale seniorilor. Juniorii mai aveau de așteptat. 


Îngrijitorii suprafeței de joc, pe „Commerzbank Arena”, la primele ore ale dimineții. Foto: Octavian Vasilescu


„Am coborât în iarbă”. Foto: Octavian Vasilescu


Cum spuneam mai sus, nimic extravagant. Simplu și eficient. Foto: Octavian Vasilescu


Impecabil! Foto: Octavian Vasilescu


Un teren de coșmar pentru echipele românești

Dinamo și Rapid au dat piept cu Eintracht în Cupa UEFA, actuala Europa League, în 1979, respectiv 1994. În urma ambelor întâlniri, nemții au trecut mai departe. O altă asemănare ar fi faptul că atât Dinamo, cât și Rapid, au triumfat în manșa tur, la București, dar au pierdut în returul de la Frankfurt.

Dinamo București – Eintrach Frankfurt 2-0 și 0-3

Pe 24 octombrie 1979, Dinamo s-a impus cu 2-0 în fața „Vulturilor”, în primul meci din turul II al Cupei UEFA, grație golurilor marcate de Gheorghe Mulțescu (min. 22, penalty) și Ionel Augustin (min. 88). Alb-roșii erau pregătiți de Angelo Niculescu la momentul respectiv, iar în teren se aflau nume precum Cornel Dinu sau Cornel Țâlnar. În retur, pe 7 noiembrie, nemții s-au calificat după prelungiri. În timpul regulamentar, Bum-Kum Cha și Bernd Hölzenbein au marcat pentru gazde în minutele 73 și 90+1. În prelungiri, Bernd Nickel a tranșat calificarea cu golul său din minutul 93. În sezonul 1979-1980, Eintracht Frankfurt a cucerit Cupa UEFA, prima și singura din istoria clubului.

Rapid București – Eintracht Frankfurt 2-1 și 0-5

Pe 18 octombrie 1994, „Vulturii” au venit în Giulești pentru a înfrunta Rapidul, în turul II al Cupei UEFA. Nemții au deschis scorul prin Jan Furtok în minutul 64, dar Alexandru Andrași a restabilit egalitatea după numai patru minute. Rodin Voinea a marcat golul victorie în ultimul sfert de oră al partidei. La retur, pe „Waldstadion”, Eintracht a făcut instrucție cu giuleștenii. Jan Furtok și Anthony Yeboah cu câte o dublă, plus Rudolf Bommer cu o reușită, au marcat pentru un neverosimil 5-0. Pe banca roș-negrilor se afla atunci Josep „Jupp” Heynckes, în timp ce Rapidul era pregătit de Viorel Hizo. În lotul giuleștenilor se aflau la vremea respectivă Jean Vlădoiu, Florin Motroc sau Ștefan Iovan.


Turul se încheie cu o simplă întrebare. Pe cine ați vota să primească titulatura de „Zeu al fotbalului”? Fanii lui Eintracht vă oferă două variante, iar lupta este destul de strânsă în acest moment. Cei doi candidați sunt Alexander Meier și Lionel Messi! În cazul în care nu ați auzit de Lionel Messi, este jucător la FC Barcelona și posibil candidat la Balonul de Aur. Alexander Meier are 34 de ani, a adunat 378 de meciuri și a marcat 136 de goluri pentru Eintracht Frankfurt, iar pe deasupra mai este și căpitanul echipei.


Organizatorii au dedicat acest concurs strict fumătorilor, spre dezamăgirea multor persoane. Foto: Octavian Vasilescu



„Auf wiedersehen”, înapoi la București. Foto: Google +. 

Octavian Vasilescu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Chipul lui Călin Georgescu, analizat de un specialist. Ce spun ochii, sprâncenele și buzele despre caracterul lui
Chipul lui Călin Georgescu, analizat de un specialist. Ce spun ochii, sprâncenele și buzele despre caracterul lui
Fără milă! Kylian Mbappe a ajuns de râsul internetului, după prestația de la Liverpool – Real Madrid
Fără milă! Kylian Mbappe a ajuns de râsul internetului, după prestația de la Liverpool – Real Madrid
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Atacantul care l-a dat pe spate pe Adrian Mutu: „Este un animal! Cel mai puternic dintre toți”
Atacantul care l-a dat pe spate pe Adrian Mutu: „Este un animal! Cel mai puternic dintre toți”
Cristi Borcea revine în Superligă! Vestea zilei în fotbalul românesc
Cristi Borcea revine în Superligă! Vestea zilei în fotbalul românesc
Ionuţ Luţu a absolvit! Ce funcţie va ocupa oficial la FCSB:
Ionuţ Luţu a absolvit! Ce funcţie va ocupa oficial la FCSB: "Da, va activa, absolut"
Mama Antoniei arată superb la 57 de ani. Ce dietă ține Denise Iacobescu și care e alimentul la care a renunțat definitiv
Mama Antoniei arată superb la 57 de ani. Ce dietă ține Denise Iacobescu și care e alimentul la care a…
Sorin Ovidiu Vîntu o DISTRUGE pe Elena Lasconi: ‘O PROASTĂ!  Îmi cer scuze de la toate femeile din țara asta’
Sorin Ovidiu Vîntu o DISTRUGE pe Elena Lasconi: ‘O PROASTĂ! Îmi cer scuze de la toate femeile din țara asta’
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Politolog şi cercetător la Zurich: Anularea alegerilor de către CCR ar avea un efect
Politolog şi cercetător la Zurich: Anularea alegerilor de către CCR ar avea un efect "absolut devastator"
COMOARĂ găsită pe Marte! Cât de repede poate fi adusă pe Pământ?
COMOARĂ găsită pe Marte! Cât de repede poate fi adusă pe Pământ?
Ce a putut spune fiica lui Leonard Doroftei despre iubitul său şi reacţia părinţilor: Tata este un om foarte calm
Ce a putut spune fiica lui Leonard Doroftei despre iubitul său şi reacţia părinţilor: Tata este un om foarte calm
Doliu în sportul românesc! Am pierdut o campioană cu 12 titluri mondiale în palmares
Doliu în sportul românesc! Am pierdut o campioană cu 12 titluri mondiale în palmares
CCR îl va elimina pe Călin Georgescu din alegeri? Decizia așteptată de toată România
CCR îl va elimina pe Călin Georgescu din alegeri? Decizia așteptată de toată România
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa a fost cărată pe brațe afară din cimitir
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa a fost cărată pe brațe…
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Mario & Luigi Brothership Review: când e frate lângă frate
Mario & Luigi Brothership Review: când e frate lângă frate
PSV face istorie în Liga Campionilor. Statisticile remarcabile ale ultimei etape
PSV face istorie în Liga Campionilor. Statisticile remarcabile ale ultimei etape
Martorul de bord fulg de nea: Când se aprinde și ce trebuie să faci?
Martorul de bord fulg de nea: Când se aprinde și ce trebuie să faci?
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un obiect de decor
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un obiect de decor
×